평화

 


TA Pyeonghwa is lid 

van de ITF Royal Dutch en de ITF

 

               Feest bij TA Pyeonghwa

        Taekwon-Do Academie Pyeongwha bestaat dit seizoen 5 jaar!

Het zijn moeilijke jaren geweest mede door corona waarbij de club ongeveer ander half jaar gesloten was en geen lessen kon geven.  De Taekwondoin geeft nooit op en  is weer gestart na de corona periode met de opbouw van de club in Beuningen. Taekwon-Do zoals de oprichter het heeft bedoeld is in Nederland niet bekend. 

Sommige hebben het eens op tv gezien waarin men pantsers draagt en bijna alleen traptechnieken maken maar vooral veel afwachten tot de tegenstander een aanval maakt om dan te verdedigen, dit ziet er erg saai uit voor velen, dit is niet de taekwondo die getraind wordt bij Pyeonghwa.

ITF TA Pyeonghwa valt onder de martial arts, hier wordt op de manier getraind hoe de grondlegger van Taekwon-Do het heeft bedoeld, men traint het hele lichaam en de geest (Do) en leert om op elk moment zich verdedigen.

Taekwon-Do is van oudsher een ongewapende verdedigingstechnieken die in het Koreaanse leger is ontstaan en bedacht door de grondlegger Generaal Choi Hong Hi, het is vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw bedacht en uitgewerkt naar de hedendaagse Taekwon-Do. 


Er komen de laatste jaren steeds meer vrouwen Taekwon-Do beoefenen om zich te leren verdedigen, niet altijd fysiek maar meer mentaal, ook kinderen worden door het trainen weerbaarder en zekerder, zoals eerder benoemd valt het niet onder de vechtsporten wat veel gedacht wordt, discipline komt bij deze sport ook om de hoek kijken, wat voor vele  maakt dat het fijn is dat een vrouwelijke boosabum lesgeeft.


Dit 5e seizoen gaan we uitgebreid vieren, wie mee wil doen kan zich aanmelden of langskomen op de training locatie, indien meer volwassenen zich aanmelden zal een nieuwe avond opgestart worden, maar vooralsnog is de training op donderdag van 19.00-20.00 uur bij de sporthal van de Léghe Polder, Schoolstraat 16, Beuningen


 

     Wat is ITF Taekwon-Do precies?

ITF Taekwon-Do is bedacht door generaal Choi Hong Hi, hij wilde een nationale krijgskunst ontwikkelen voor zijn jonge Koreaanse Republiek leger, samen met Nam Tae Hi ontwikkelde zij een moderne vechtkunst gebaseerd op de moderne wetenschap van Newton’s natuurkunde. Op 11 april 1955 is de naam Taekwon-Do aangenomen. Taekwon-Do is nog een relatieve jonge verdedigingskunst, die volop in beweging is. De toenmalige ontwikkelingen zitten nu nog steeds verweven in de training. 

In de trainingen krijgt men vaak te horen dat de ITF Taekwon-Do een kunst is die je pas met de jaren onder de knie gaat krijgen, het is geen sport zoals b.v. voetbal waar je eigenlijk direct al mee kan doen, bij Taekwon-Do dient men eerst de basis te beheersen en zijn er maar een aantal landelijke wedstrijden op jaarbasis.  De wedstrijden bij Taekwon-Do kun je meer als een graadmeter zien, hoever sta je in de training, beheers je de tuls zodanig dat je in de prijzen valt of heb je nog wat meer en welke mate van training nodig. Bij Taekwon-Do word er ook gespard dit is een gevecht tussen 2 tegenstanders, ITF Taekwon-Do hanteert geen Full Contact, dit houdt in dat degene die meedoen aan het sparren hand-, voet- en hoofdbescherming dragen en moeten leren zich in te houden, dus de kunst beheersen van de technieken om punten te kunnen scoren, wie de meeste punten in een bepaalde tijd kan scoren zal in de prijzen vallen. Dus een heel andere insteek dan bij de reguliere sporten. Om Taekwondoins de kunst te leren is daarbij discipline, respect, geduld en doorzettingsvermogen nodig, dit omdat het een tijd nodig heeft om de kunst je eigen te maken. Men werkt op zijn/haar eigen niveau, hierbij staan de tenets (grondleerstellingen) centraal, hoffelijkheid, integriteit, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en onoverwinnelijke geest. Dit alles brengt een positieve beïnvloeding op het karakter. Een Taekwondoin heeft respect voor elkaar, zelfs na een wedstrijd gaat men vriendschappelijk met elkaar om, dit werkt door in het dagelijkse leven.

Doorzettingsvermogen, loyaliteit, oprechtheid, zelfcontrole, angstvermindering, zelfvertrouwen, agressie-afname, positief zelfbeeld en zelfstandigheid behoort toe aan een goed Taekwondoin en zie je dit terug bij jeugd op school en volwassenen in het werkveld, tegenwoordig word er veel van mensen verwacht, daardoor zie je dat de Taekwondoin een verschil kan maken, voor hen is het heel normaal wat er verwacht wordt, zij zijn er fysiek en mentaal op voorbereid.

Wat kan je in een les verwachten?

Niet alle lessen zijn hetzelfde er zit veel afwisseling in de training.

Bij de ITF Taekwon-Do train je het hele lichaam onder anderen je organen kunnen beter functioneren.

Wel is het zo dat bepaalde patronen zoals Tuls vaker getraind worden, omdat techniek een vereiste is, om goed Taekwon-Do te kunnen beoefenen.

In de trainingen word veel basis getraind en hierdoor worden de technieken steeds beter beheerst.

Voor wie is Taekwon-Do geschikt?

Voor iedereen vanaf de leeftijd 7 jaar, ook mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen meedoen.

Bij TA Pyeonghwa in Beuningen kan men altijd beginnen, de eerste les is gratis. 

TA Pyeonghwa traint op donderdag van 19.00 - 20.00 uur in de Léghe Polder in Beuningen.

Bij de Royal Dutch dag 16-2-2020

Bijna alle aangesloten Taekwondoscholen werden in het zonnetje gezet met een zilveren of bronze oorkonde en als laatste kregen alle aangesloten scholen een licentie. Ook Taekwon-Do Academie Pyeonghwa heeft een licentie gekregen uit naam van de zoon van de oprichter van Taekwon-Do, waar we trots op zijn.